Kasvistäytteistä patonkia oli iltapalalla tässä viime viikolla. Tässäpä palanen juuri ennen syömistä:
Nämä syntyvät ohjeella:
5dl vettä tai maitoa
2tl suolaa
2 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa tai 25g tuoretta hiivaa
n. 9 - 11 dl vehnäjauhoja
50-100g margariinia tai öljyä
täyte:
2-3 rkl margariinia
n. 1½ l raastettuja kasviksia esim. porkkanaa, selleriä, purjoa, kesäkurpitsaa jne.
3-4 valkosipulin kynttä
suolaa, viherpippuria ja basilikaa maun mukaan
3-4 dl juustoraastetta
voiteluun kananmunaa
pinnalle unikon- tai seesaminsiemeniä
1. Valmista ensin täyte. Käytä niita kasviksia, joita vuodenaikaan nähden on parhaiten saatavilla. 2-3 lajiakin kerralla riittää. (Tässä käytin nyt niitä mitä sattui pikkupojan soseisiin tällä viikolla menemään: porkkanaa, kesäkurpitsaa, palsternakkaa ja sipulia)
2. Hauduta raastettuja kasviksia kattilassa koko ajan sekoittaen kunnes ne ovat pehmenneet.
3. Puserra joukkoon valkosipulin kynnet ja mausta seos. Anna täytteen jäähtyä.
4. Liuota kädenlämpöisen veden joukkoon sokeri ja suola.
5. Lisää joukkoon osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Vatkaa taikinaa hetken ajan ja lisää loput jauhoista sekä pehmeä margariini. Anna taikinan kohota.
6. Jaa taikina 8-10 osaan. Kaaviloi osat neliöiksi n. 20x20 cm.
7. Levitä neliöille ohuelti täytettä, ripottele pinnalle juustoraastetta ja kääri rullalle kulmasta alkaen niin, että patongista tulee keskeltä vähän pulleampi.
8. Leikkaa terävällä veitsellä vinot viillot patongin pintaan. Anna kohota pellillä leivinpaperin päällä.
9. Voitele kananmunalla (tai maidolla) ja ripottele pinnalle unikon- tai seesamin siemeniä.
10. paista 225 asteessa 15-20 minuuttua.
Ohjeella voit valmistaa myös tavallisia patonkeja ilman täytettä, jolloin paistoaika on noin 12-15 minuuttia.
Alkuperäinen ohje kirjasta Leivotaan hyvää yhdessä.
Kommentit