Munkit ja tippaleivät kuuluvat vappuun. Munkkeja teen ihan pullataikinasta, jonka jätän hieman pehmeämmäksi/ löysemmäksi kuin pullia paistaessa ja paistan ihan rypsiöljyssä. Pullataikinan kaulin ohueksi levyksi ja otan isolla lasilla rinkuloita, joiden annan kohota ja teen reiän keskelle. Tässäpä kuvaa:
ja olihan sitä paistettava pieniä pyöreitä munkkejakin maistiaisiksi, ennen kuin koko satsi oli valmiina
ja sitten piti vielä paistaa tippaleipiä,
jotka syntyivät tällä ohjeella:
TIPPALEIVÄT (noin 20 kpl)
n. 2,5 dl maitoa
2 munaa
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
n 1/4 pala hiivaa
n. 3½ dl vehnäjauhoja
Paistamiseen: vähintään 1,0 l (rypsi)öljyä
Pinnalle: tomusokeria
Liuota hiukan hiivaa kädenlämpöiseen maitoon, tai jos käytät kuivahiivaa hiukan tätä lämpöisempään. Sekoita mukaan muut ainekset, sekoita taikina tasaiseksi ja jätä taikina kohoamaan noin puoleksi tunniksi. Kuumenna öljyä isossa teräskattilassa (itse käytän suurta wok-pannua), kunnes taikinasta otetut koepalat kiehuvat öljyyn laitettaessa.
Pursota taikinaa suoraan öljyyn hienona nauhana sikin sokin niin, että muodostuu tippaleipiä. Käytä pursottamiseen esimerkiksi puhdasta leipäpussia, josta leikkaat yhden kulman auki. Yhdellä kerralla kattilaan mahtuu noin 3 tippaleipää. Kun tippaleivät näyttävät kiinteytyneen, käännä ne reikäkauhalla vielä toisin päin ja anna kiehahtaa hetki. Nosta valmiit tippaleivät reikäkauhalla paksun talouspaperin päälle valumaan, ja ripottele jokaiselle leivälle hiukan tomusokeria ennen tarjoilua.
Jostakin olen joskus bongannut vinkin, että käyttämällä apuna metallista rengasta, esimerkiksi ananaspurkkia, josta on kansi ja pohja leikattu pois, tippaleipä ei pääse leviämään ja saadaan vähän korkeampia. Nyt ei sellaista minulla ollut, joten vähän lättänän mallisia ovat, mutta ei haittaa, ovat hyviä tuoreena.
MUISTA PITÄÄ KANSI ÖLJYKATTILAN VIERESSÄ JA ÄLÄ KUUMENNA ÖLJYÄ LIIKAA, SILLÄ ÖLJY VOI SYTTYÄ PALAMAAN.
Ja sitten vielä
Hauskaa Vappua
kaikille täällä vieraileville!!
Kommentit