Viime viikonloppuna kun pakkanen vielä paukkui kunnolla ja en viitsinyt perjantaina lähteä kauppaan vaan siirsin sitä lauantaille, piti lauantai aamuna leipoa aamupalalle pikaleipää eli siis teeleipiä. Tässäpä kuva:

Nämä syntyivät siis ohjeella:

2 dl grahamjauhoja

2dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

2 dl maitoa

2 rkl rypsiöljyä

1. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita puuhaarukalla.

2. Lisää maito ja öljy. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta sekoita mahdollisimman vähän.

3. Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele ohuiksi leiviksi. Piste haarukalla.

4. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia ja nauti tuoreena.

 

Lisäksi leivoin vielä mutkattomasti rukiista leipää:

Tässäpä kuvaa siitä:

Tämä puolestaan syntyi seuraavasti:

 4 dl karkeita ruisjauhoja

3 dl vehnäjauhoja

1 pussi kuivahiivaa

1 tl suolaa

3 dl vettä

1rkl siirappia

1 rkl kasviöljyä

 

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää siirappi ja öljy hieman käden lämpöistä lämpimämpään veteen.

2. Lisää kuivat aineet vesi-siirappiseokseen vähitellen ja alusta taikinaa n. 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

3. Muotoile taikinasta limppu jauhotetulla pöydällä ja peitä se leivinliinalla. Kohota leipää lämpimässä vedottomassa paikassa noin tunti tai kunnes leipä on kooltaan lähes kaksinkertaistunut. Säädä uuni 200 asteeseen.

4. Paista uunissa noin puoli tuntia. Anna jäähtyä ritilällä ja nauti.

Hieman nuo repeilivät vaikka kyllä olevinaan vaivasin riittävästi ja kohotakkin annoin reilun tunnin, kun jätin leivät taas kohoamaan siksi aikaa, kun ulkoilimme hetken lasten kanssa. Ja ulkoilun jälkeen vielä soppa kiehumaan ja leivät uuniin. Mutta hyviä olivat ja sehän se on pääasia, eikös vaan.