Tehtiinpä tässä maukkaita kauralimppuja. Näihin maku syntyy taikinan hitaasti kohotessa, kun taikina tehdään kylmään nesteeseen.

Nämä kauralimput on tehty tällä ohjeella ja limpun koosta riippuen siitä tulee 2-3 kpl. Aikaa menee noin 4 tuntia, josta 3 tuntia kohottamiseen ja paistamiseen noin 30 minuuttia.

50g hiivaa

1 L kylmää vettä

1-1½ rkl karkeaa suolaa tai 1 rkl hienoa suolaa

1 dl kauraleseitä

2dl kuitukaurahiutaleita

2-2,2 L vehnäjauhoja

 

1. Murenna hiiva taikinakulhoon. Kaada vähän vettä päälle ja liouota hiiva siihen. Lisää loppu vesi ja suola.

2. Mittaa kauraleseet ja hiutaleet nesteeseen. Alusta lähes kaikki jauhot koneella tai käsin taikinaan ja vaivaa niin kauan, että taikina irtoaa kulhon reunoista.

3. Ripottele ohut kerros jauhoja taikinan pinnalle ja peitä kulho leivinliinalla. Anna kohota noin 2 tuntia huoneen lämmössä.

4. Hiero taikina uudelleen kimmoisaksi kulhossa ja nosta jauhotetulle pöydälle.

5. Jaa taikina kahtia tai kolmeen osaan ja leivo molemmista limput. Ripottele pinnalle ohut kerros jauhoja ja nosta ne leivinpaperille pellille. Laita leivinliina päälle ja kohota leipiä noin tunti. Tee veitsellä muutama viilto leipien pintaan.

6. Paista uunin alaosassa 275 asteessa noin 10 minuuttia. Alenna lämpöä 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia.

7. Jäähdytä leivät ritilällä ilman leivinliinaa, niin niiden pinta pysyy rapeana.